Möten 2000-2014

Gamla Falukamrater

 

2014 Årsstämma i Stockholm 26 april

I Myntkabinettets hörsal fick vi lyssna till ett trevligt föredrag av vår GFK-medlem Ulla Lundquist, som berättade om Falun mer än gruva och korv.” Sedan årsstämma, och därefter gemensam lunch i Myntkrogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013 Höstträff i Stockholm 19 oktober

 

 

Höstträff i Myntkabinettets hörsal och restaurang. Professor Anna Götlind höll ett fascinerande föredrag om sin bokFem leksandskvinnor i Gamla Stan – plats, resande och arbete under tvåhundra år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013 Storträff i Falun lördagen den 25 maj

Det var drygt 200 personer som deltog i någon av dagens aktiviteter. Många tillhörde de jubilerande grupperna student -63, student -68 och realen -63.

Programmet började med lunch i Kristinehallen, och därefter föredraget "När Falun förändrades". Sedan guidad stadsvandring på den "ljuvliga" sidan, som avslutades med visning av Bergalid och eftermiddagskaffe. Som avslutning festlig middag med dans i Dalasalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013 Årsstämma i Stockholm 20 april

Årsstämman hölls i Konstakademins hörsal, och följdes av lunch i Café Mejan. Därefter fick vi lyssna till Bo G Jansson,

professor vid Högskolan i Dalarna, som höll föredrag om sin senaste bok "Falu gruva i litteraturen".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 Höstträff i Stockholm 13 oktober

Örjan Hamrin höll ett intressant föredrag med bilder ur sin bok: Falun – staden som försvann. Ett stort antal GFK-medlemmar hade kommit till Myntkabinettets hörsal, och efteråt samlades vi för en gemensam måltid i muséets restaurang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 Extra Faluträff lördagen 26 maj

Bussresa inom Världsarvet Falun med Örjan Hamrin som guide. Lunch på Gamla Stabergs Bergsmansgård, visning av barockträdgården.

Resa med dramatisering - Magnus Hård af Segerstad gestaltar tre viktiga personer ur Faluns förflutna.

Visning av Officersmässen med konstsamlingen. Middag på Officersmässen.

2012 Årsstämman

2012 års stämma ägde rum i Hörsalen på Konstakademien, och ett stort antal GFK-medlemmar deltog. Programmet handlade om den kände falugrafikern Axel Fridell.

Författaren och filmaren Karl Haskel höll ett intressant föredrag om konstnären och hans verk, och visade diabilder och filmklipp och hade även med sig grafiska blad.

Därefter serverades lunch i Café Mejan, och till sist hade föreningen årsstämma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 Höstträff

Bussresa till Flygvapenmuséet i Linköping, lördagen 22 oktober. Svenskt militärflygs historia visades parallellt med svenska folkhemmets interiörer. Falukamraten Per Pellebergs, som själv har flugit många av planen, ledde visningen och gav kåserade information från flygets barndom och anknytningen till Paris-modet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 Årsstämman

Årets stämma ägde rum vid KTH i Stockholm, ikårhusets restaurang. Till ny sekreterare valdesBarbro Nordwall, och till klubbmästarsuppleant

valdes Britt Hellstrand. Gitt Rosander avtackades och utsågs till hedersmedlem efter många års insatser i styrelsen. Efter buffélunchen fick vi

lyssna till två föredrag.

 

Olle Eklund inledde med att berätta om Utvecklingen av Fahlu Bergsskola till KTH och fortsatt utveckling av KTH. Därefter berättade Björn Löwenhielm drastiskt kåserande om Hans Werthén som företagsledare och affärsman och som föredöme, mentor och kompis - en unik företeelse i den tidens företagsledarkader.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 Extraträff

Ett stort antal falukamrater samlades för att få uppleva visningen av den Kinesiska Terrakottaarmén på Östasiatiska museet. Efteråt fortsatte många av oss till Café Blom vid Arkitekturmuséet/Moderna muséet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 Höstträff

Visning av Svenska Akademien och Nobelbiblioteket vid Stortorget i Gamla Stan. I det vackra rum där litteraturpristagaren offentliggörs höll vår guide kanslichefen Odd Zschiedrich ett mycket intressant och engagerande föredrag om Akademin, dessutom med extra information om Selma Lagerlöf.

Efteråt gick vi till Stortorgskällaren för en gemensam måltid. Utanför lokalen välkomnades vi av den välbekanta musiken "Im Zigeunerlager".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 Jubileumsstorträff i Falun

GFK firade ett stort 90-årsjubileum i Falun lördagen den 29 maj 2010. Några klasser passade dessutom på att träffas kvällen innan eller dagen efter.

Programmet började redan på förmiddagen i Dalarnas museum med bl.a. bildvisning av gamla och nya falumiljöer. Efter lunch blev det en dramatiserad stadsvandring som avslutades vid läroverket. På kvällen avnjöts jubileumsmiddagen i Dalasalen vid Dalregementet, med sångunderhållning av Anna Eklund-Tarantino och sedan dans till Berkas kvintett.

 

 

2010 Årsstämman

Årets stämma ägde rum vid Scania i Södertälje. Elisabeth Thorsell berättade om sin släkting, falubördige Carl-Bertel Nathhorst, som var VD i företaget från 1940 och utvecklade företaget till världsledande inom lastbilstillverkning. Efter en trevlig lunch var det årsstämma. Ny skattmästare i styrelsen blev Göran Krantz -61.

Till Hedersledamöter utsågs Bertil Lindén, Karin Marvick och Gunnel Nordlundh. Därefter besöktes Marcus Wallenberghallens museum med antika bilar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009 Ett musikaliskt Höstmöte

Vid årets Höstmöte fick vi tillfälle att vara med om en direktöverföring från Metropolitan Opera i New York av Turandot på SpångaFolkan. Kvällen innehöll också mingel med vinglas och snittar, och falustudenter av många årgångar hade det trevligt som vanligt.

 

2009 Årsstämman

Besök i Edvin Anderssons växthus i Bergianska trädgården, med guidad visning bland medelhavsväxter och tropiska växter. Därefter samlades falukamrater i olika generationer i Naturens hus för årsmötesförhandlingar och trevlig samvaro kring en buffémåltid.

 

2008 Höstmötet

Under ledning av Busk Margit Jonsson och Mauro Tarantino fick Gamla Falukamrater en intressant rundvandring bakom kulisserna på Kungliga Operan. Hemliga rum som bland andra den kungliga entrén med kungens foajé och drottningens rum öppnades för oss. Samvaron vid lunchborden i personalmatsalen blev sedan som vanligt ett tillfälle till möten mellan nya och gamla kamrater av skilda årgångar.

 

2008 Årsstämman

Årets stämma ägde rum på Judiska Museet i Stockholm där ett fyrtiotal kamrater samlats. Efter sjutton år som ordförande och arton i styrelsen avgick Ann Lewis Lloyd och efterträddes av Olle Eklund. Även Anders Johansson, som troget tjänat föreningen sedan 1950 talet som kassör och matrikelförvaltare, avgick med ålderns rätt. (Bild). Nya i styrelsen blev Lars-Göran ”Sassa” Larsson, -58, vice ordförande och Magnus Hjelm -52, suppleant och redaktör. Ann utsågs till Hedersledamot.

 

2008 Midvinterblot i Falun

I år blotade vi på Banken. Forntidens flammande bloss var nu ersatta av Falu stads sparbanks jugendkrona i vars sken vi åt och drack gott i punschens tecken. Där fanns plats för fler falukamrater. Du som inte var med, tag chansen ett annat år att träffa nya och gamla kamrater!

 

2007 - Höstträffen

Via Anders Hansers bildspel Hanser Lina – vallkullan som blev operasångerska, och Bortom de blånande bergen – med Kalle Moraeus i Dalarna, förflyttades ett fyrtiotal falukamrater från ett novembergrått Stockholm till ett färgrikt Dalarna med vidunderliga utsikter. Det blev upptakten till ännu ett trevligt möte med landgång och vin.

Och Anders Hanser har fler bildspel med dalaanknytning …

 

2007 - GFKs XIXe Storträff

Årets Storträff samlade cirka 135 gamla falukamrater, årgångarna 1938–1977, med 50- och 60-årsjubilarerna i spetsen. Eftermiddagens program ägde rum i läroverkets aula, där Carl von Linné mötte upp och höll lektion med de gamla eleverna och Mats Neubauer berättade om faluorginal. Eftermiddagen avslutades med svängiga toner av kretschmerorkestern från Haraldsbogymnaset – de möttes av stående ovationer från oss gamla! (Bilder)

Festmiddagen begick i Dalasalen på regementet med god mat, högtidstal av Per Pellebergs – som även höll festtalet som DGF-ordförande 1955. Mycket trevligt prat och dans. Ulla Lundquist utnämndes till hedersledamot efter tjuguett år som sekreterare! (Bilder)

På söndagen hedrades musikdirektör Anders Jobs med blommor vid graven på Skogskyrkogården. Lennart Franzén ledde en vandring till hus ritade av stadsarkitekt Klas Boman i centrala Falun.

 

2006 Höstträff

En strålande senhöstdag begav sig 35 gamla falukamrater långt ner i berget för att bekanta sig med rikets arkiv med handlingar från mer än tusen år tillbaka. Vi förevisades bland annat en kopia av den första sigillförsedda handlingen som omnämner Falu gruva från 1288. Vi fick också intressant information om Riksarkivets omfattande verksamhet. Träffen avslutades med gemensam lunch på närbelägen restaurant. Bilder från mötet med kommentarer finns här.

 

2006 Årsstämma

Ett fyrtiotal falukamrater hade hörsammat inbjudan till årets Stämma, som ägde rum på Tullmuseet. Ett litet men oväntat intressant museum. Huvudfrågan på stämman var att anta nya stadgar och styrelsens förslag godkändes med vissa ändringar. De nya stadgarna framgår av särskilt dokument, liksom den nya styrelsen.

 

2006 Blotet

I den kalla vinternatten sista lördagen i januari träffades gamla och nya falukamrater för att fira midvinterblot i Falun - på grekiska denna gång! Adressen var krogen Tzatziki. Flera nya ansikten syntes i mängden och vi är glada att kunna räkna in nya medlemmar! Det var en värdefull tradition vi skapade med vårt första Blot på Bäckehagen 2000. Nu finns det möjlighet för boende i Falun med omnejd att kunna träffa gamla falukamrater även på hemmaplan. Vi räknar med att föra traditionen vidare med undantag för vart fjärde år, då det är Storträff.

 

2005 Höstträff

Vi besökte Armémuseum som visar Sveriges historia och vanliga människors liv i krig och fred från vikingatid till nutid. Vi guidades runt i två grupper, och efteråt samlades alla igen till en trevlig lunch.

 

2005 Vårträff och Årsstämma

En vacker vårdag samlades ett gäng falukamrater på Långholmen, den gröna ön mitt i stan. Vi fick en intressant guidad visning av Stockholms mest fängslande muséum och vandrarhem. Därefter årsmöte och en trevlig lunch som avnjöts i Wärdshuset.

 

2005 Midvinterblot

En inte särskilt vintrig vinterkväll samlades ett drygt fyrtiotal falukamrater på Dalregementets anrika mäss för att begå årets Midvinterblot. En nygammal tradition som kommit för att stanna så boka redan nu in första lördagen i februari 2006! Spännvidden i avgångsår var denna gång från 1924 –med föreningens äldsta medlem – till 1977 – vår ordförande. Två DGF-flickor förundrades över de skolminnen som berättades. Stämningen var i topp.

 

2004 Höstträff i Stockholm

Favorit i repris. Höstträff i Ferdinand Bobergs fotspår. En spännande rundtur genom det Stockholm som falusonen Ferdinand Boberg i så hög grad har präglat. Skådespelerskan och guiden Anita König berättade om konstnärsparet Anna och Ferdinands färgstarka liv. Ett tillägg sedan sist - ett besök vid Ferdinand Bobergs enkla grav. Rundturen avslutades med en sen lunch på NK, i Bobergs matsal

 

2004 Vårträff och Årsstämma

Årsstämman inleddes kungligt med visning av Drottningholms slott och det var mycket populärt. Två kunniga guider gjorde historien levande för oss 55 deltagare och man förstår varför Drottningholms slott med sin park och paviljonger fått Världsarvsstatus. Efter visningen vandrade vi i regnet över till Wärdshuset, där vi avnjöt en läcker laxrätt innan kaffe och årsstämman tog vid.

 

2004 Midvinterblot

Falun är den givna platsen när falukamraterna för fjärde gången samlas till blot. Ute är det bitande kallt, men inne råder varm och hjärtlig stämning. Blotet begås under glam och stoj, med sång och dans. Den goda uppslutningen, nära femtio personer, borgar för att styrelsen troligen kommer att inbjuda till blot även nästa år, så preliminärboka redan nu in första lördagen i februari 2005!

 

2003 Höstträff

Vi besökte Sveriges Teatermuseum (tidigare Drottningholms Teatermuseum) som finns i nya lokaler i Gäddviken i Nacka, granne med Operans och Dramatens ateljéer. Vi inledde med en guidad tur i museet och fick höra illustrativa berättelser vid scenmodeller, kulischer och kostymskisser. Efteråt samlades vi till en trevlig middag, där olika generationer GFK-are pratade faluminnen med varandra.

 

2003 Storträff i Falun

Föreningen Gamla Falukamrater inbjöd till den 18:e Storträffen i ordningen den 17:e maj i Falun. Stora Kopparberget har klassats som Världsarv, och samma dag firades Världsarvsdagen med ett stort utbud av aktiviteter i och kring gruvområdet. Vi samlades vid Oscars lave strax intill Stora Stöten, och hela eftermiddagsprogrammet ägnades Världsarvet, med möjlighet att välja olika aktiviteter.

Kvällens evenemang ägde rum i vårt kära, gamla Läroverk, nuvarande Kristineskolan. Programmet inleddes med en kort exposée i aulan över läroverksbyggnadens historia, och därefter samlades c:a 240 falukamrater i olika generationer till Festmiddag med dans. Se också artikel i FaluKuriren den 19/5.

 

2003 Vårträff och Årsstämma

Årsstämman var för första gången förlagd till Dalarnas Hus, Vasagatan 46 i Stockholm. Bengt Hedberg, som idag ansvarar för satsningen en ”Dalaambassad i Stockholm”, tog emot oss och inledde kvällen med att berätta om tillkomsten av Dalarnas Hus, som invigdes för ett år sedan. Idén kom ursprungligen från Näringslivet Falun-Borlänge och de skaffade denna lägenhet i det gamla Bolinderhuset från 1880. Det första gick i konkurs, nu ligger Föreningen Dalarnas Hus bakom satsningen och avsikten är bl. a. att hjälpa dalaföretag ut på en större marknad. Bengt önskade oss välkomna nu och i framtiden.

 

2002 Höstträff

Höstträffen ägde rum på Gustavsbergs Porslinsmuséum med lunch på Gustavsbergs Värdshus för ett fyrtiotal falukamrater. Vi fick en livlig introduktion till porslinstillverkningens hemligheter av Giovanni Bizzini som också förevisade de många olika genrer fabriken arbetat med under ett par århundraden. Oslagbar är servicen Blå Blom som varit i oavbruten produktion sedan 1870.

 

2002 Vårträff och Årsstämma

För att få uppleva Görvälns Slott med omgivning i dagsljus och vårskrud hade vi kallat till årsstämma med lunch på en söndag. Ovanligt många, 60 personer , hade anmält sig, vilket gladde styrelsen. Tyvärr blev inte vädret som dagarna innan med sol och värme, men vi hade varmt och gemytligt inomhus som alltid då GFK:are samlas. Före måltiden hölls stämman. Till kaffet var det så dags för Stig Rudhe, student –47 och boende med hustru Karin på Görvälns Gård att inta scenen och ge en utförlig historisk kavalkad över Görvälns Slotts öden och ägare.

 

2002 Midvinterblot i Falun

Festarrangemanget med drygt 50 deltagare ägde rum i den gamla, vackra prostgården vid Åsgatan. Lennart Franzén höll en utförlig historielektion om den gamla gården och dess omgivningar. Och ätandet livades upp av dryckesvisor.

 

2001 Vårträff och Årsstämma

Kvällens program inleddes med guidad visning av Kungliga myntkabinettets samlingar. Där fick vi beskåda världens största mynt, av koppar från Falun förstås. Muséet var mer omfattande än vi kunnat ana, så det var utvalda delar vi hann se och få beskrivna av de kunniga guiderna. Hit måste man återvända och ha god tid på sig. Vi samlades sedan i Myntkrogen, där årsstämman inleddes vid de dukade borden. Till kaffet gav oss Lennart Franzén en upplysande och roande information om Engelbrektsstatyn på Stora Torget i Falun.

 

2001 Höstträff

En blåsig novemberkväll samlades 40 GFK:are på Carlsbergs, f d Pripps, bryggerier i Bromma. Åldersfördelningen var mer utspridd än vanligt, vilket gladde extra mycket. Vi fick höra ölets historia, fick veta hur det produceras och se tapphallens kvällsskift i full drift. Sedan samlades vi till "Bryggarpytt" i matsalen, och efter kaffet höll vår trevliga guide (från Borlänge) ölskola med provsmakning av 6-8 olika ölsorter.

 

2001 Midvinterblot i Falun

En tradition håller på att skapas. Även detta år gick ett midvinterblot av stapeln, denna gång i Dalregementets anrika mäss. Värden, student -66, gav oss en rundmålning av lokalerna och berättade om seder och bruk inom officerskåren. Glädjande nog sågs många ansikten som inte så ofta dyker upp på våra möten. Det känns viktigt att föreningen ger tillfälle för dalfolket att vara med på hemmaplan.

 

2000 Höstträff

"I Ferdinand Bobergs spår". Skådespelerskan Anita König guidade oss på en busstur i Stockholm för att se kända byggnader av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg. Efter hand som vi passerade gamla posthuset, LO-borgen, Thielska galleriet osv, fick vi höra berättelsen om falusonen Ferdinand och hans hustru Anna. Den mycket uppskattade rundturen avslutades med lunch i NK-huset (också hans skapelse). (En webbaserad uppsats finns här)